luni, 8 decembrie 2014

India tantrica

Privind templele tantrice ale Indiei vedem vestigiile unei civilizații cu o vasta cultură a erotismului sacru, cu o libertate si dezinvoltura de mare amploare.Templele vorbesc despre o artă erotică sacră, privită dintr-o stare de conștiență cu privire la darurile pe care sexualitatea sacră le aduce în viața fiecărei ființe care o abordează conștient și integrat.
Cu toate acestea, privind apoi la India de astăzi și la obiceiurile ei, vedem o mare îngradire si multă cenzură în chiar domeniul care a constituit una dintre marile arte ale acestui popor. Sistemul de caste a pus primele bariere, aducând limitări în exprimarea liberă a iubirii între suflete. A urmat, apoi, adoptarea practicilor vedice care, deși minunate în anumite aspecte, au fost poate interpretate inadecvat când vine vorba despre onorarea corpului, încurajând disciplinarea lui în mod extrem, prin posturi prelungite și abstinență.
În locul sufletelor libere, pe deplin conștiente și mândre de sacralitatea propriei sexualități, a sosit valul de saddhu-și - monahi și sfinți perfect devotați căilor spirituale, dat absolut refractari la darurile sfinte pe care energia comuniunii divine prin eros le poate aduce în plan fizic.
Desigur, fiecare epocă are ritmul și integrarea ei, și poate Kali Yuga a implicat și o anumită disciplinare a corpului fizic, odată cu diminuarea stării de conștiență și îndumnezeire.
Dar amintirea si sacralitatea cunoașterii străvechi există încă în acest popor, dovadă stau zidurile sfinte ale templelor sale...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu